Fra industri til kulturelt samlingspunkt
Dette er historien om Valsemøllen
200 år med utvikling
På Hegreneset i Sandviken ligger bygningene etter nedlagte Hæggernæs Valsemølle AS. Møllen ble lagt ned i 1992 men den har vært i kontinuerlig drift siden 1868. Anlegget på Hegreneset er et viktig teknisk-industrielt kulturminne og et landemerke ved innseilingen til Bergen by. Det sammenbygde anlegget er blitt til over en periode på drøyt 200 år, og forteller en viktig historie om næringsutviklingen som har funnet sted i Sandviken.
På slutten av 1800-tallet var mølledrift en betydelig industri med 10 møller i Bergen og omegn. Som Vestlandets første, ble møllen anlagt som dampmølle. Dermed kunne en utnytte en god sjøtomt uten å være avhengig av vannkraft. Det var dessuten kort vei med båt inn til Bergen sentrum. Det ble ikke anlagt vei ut til Hegreneset før i mellomkrigsårene.
Valsemølleteknologien var langt mer effektiv enn kvernstein: det gikk fortere, gav mindre svinn og finere mel. Den nye møllen på Hegreneset var betydelig større enn noen av de eksisterende møllene i Bergensområdet.
Hegreneset har en militær fortid langt eldre enn møllen. Under napoleonskrigen ble neset valgt som et strategisk sted for et kanonbatteri. Mellom 1800 og 1814 ble det reist en steinvoll, et brystvern og to krutthus. Gamle pakkhus dukker for første gang opp på et kart fra 1760 og ble trolig brukt som forlegning for soldatene i en periode. Det som i 1881 var igjen av det militære anlegg ble overført til møllefirmaet.
Det ble siden drevet møllevirksomhet på stedet og anlegget har vært modernisert en rekke ganger. På slutten av 1800 tallet ble gamle silo bygget etter tegninger av amerikanske ingeniører, noe som kan sees på takformen. I 1947 ble nye silo bygget og siden utvidet i 1952. Denne siloen er tegnet av arkitekt Per Grieg og står frem som et typisk funksjonalistisk verk av den internasjonale stilen. Mølleanlegget var i drift frem til 1991 og har siden stått tomt.
Valsemøllen anno 2025
Bergens industrielle mekka for kreativitet, utvikling og kultur
Valsemøllen – en ny æra for Hegrenesets ikoniske bygg
I begynnelsen av 2025 inngikk Disrupt (Disrupting AS) en avtale om å drifte gamle og nye mølle på Hegreneset. Med konseptet Valsemøllen gir vi nytt liv til bygningsmassen, samtidig som vi bevarer den industrielle sjelen.
Lokalene gjennomgår en forsiktig oppgradering for å fremheve den rå estetiske karakteren – robuste betongstrukturer, rustikk sjarm og en atmosfære ladet med historie. Målet er å etablere en unik kulturscene der fortid og nåtid smelter sammen, og hvor historiske omgivelser skaper en helt spesiell ramme for kreative og kulturelle uttrykk.
Ved å videreføre byggets industrielle arv og kombinere den med moderne elementer innen lyd, lys og scenografi, skal Valsemøllen bli et levende bygg i kontinuerlig bruk – et sted drevet av kreativitet, der hvert rom forteller sin egen historie.
Med sin særegne beliggenhet og unike atmosfære blir Valsemøllen et spennende tilskudd som beriker Bergens kulturliv og skaper en destinasjon som utvider byens kulturelle landskap.